Laser skin clinics

5 redenen waarom mensen niet naar de tandarts gaan

Tandarts, tandartsbezoek, tandzorg

5 redenen waarom mensen niet naar de tandarts gaan

Geplaatst op

Naar de tandarts gaan staat bij de meeste mensen niet bovenaan het lijstje van favoriete activiteiten. Maar omdat een goede tandzorg belangrijk is, probeert de meerderheid toch een à twee keer per jaar te gaan voor een controle. Er zijn echter mensen die de tandarts vermijden om verschillende redenen. In deze blog kijken we naar de vijf meest voorkomende redenen waarom mensen niet naar de tandarts gaan.

Kosten van behandelingen

Hoewel iedereen een zorgverzekering heeft, kan een bezoekje aan de tandarts een aardige kostenpost opleveren. Dit is het geval als je een hoog eigen risico hebt of behandelingen uit moet laten voeren die niet onder de dekking vallen. Zeker voor wat jongere mensen zoals studenten is dat een reden om een bezoek aan de tandarts over te slaan.

Angst voor de tandarts

Het komt nog steeds veelvuldig voor dat mensen bang zijn voor de tandarts. Dit gaat (in de meeste gevallen) niet om de persoon zelf, maar om de behandelingen die wellicht moeten gebeuren. Boren in kiezen en spuiten zetten voor de verdoving is voor een aantal mensen zodanig eng dat ze wellicht nodige tandartsafspraken niet doorzetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig angsttandartsen die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen met tandartsangst.

Angst voor mogelijk nodige behandelingen

Naast het feit dat mensen een angst kunnen hebben voor de behandelingen zelf, komt het ook regelmatig voor dat mensen bang zijn voor of vrezen dat ze ingrijpende behandelingen nodig hebben. Neem bijvoorbeeld iemand die al tijden rondloopt met een lichte pijn in een of meerdere tanden. De angst om er bij de tandarts achter te komen dat het serieuze problemen zijn die een operatie vereisen is reëel en komt vaker voor dan je wellicht zou denken. Uiteraard is het in dit geval juist belangrijk om naar de tandarts te gaan.

Simpelweg te druk (of lui)

Soms hebben mensen geen tijd of willen geen tijd maken om naar de tandarts te gaan. Als je fulltime werkt moet je vrijwel altijd vrij vragen om naar de tandarts te kunnen vanwege hun openingstijden. Dit geldt ook voor studenten die hele dagen op school zitten. Dit kan invloed hebben op de lange termijn. Want als we een keer overslaan vanwege een druk schema of een gebrek aan zin, is het de volgende keer makkelijker om ook over te slaan. Daarom zijn tandartsen tegenwoordig meer bezig met mensen aan hun afspraken te herinneren. Daarnaast heb je partijen als Studentist. Zij hebben onder andere een tandartspraktijk voor studenten in Amsterdam, Utrecht en Groningen met ruimere openingstijden. Op die manier wordt het bezoeken van een tandarts makkelijker gemaakt.

Angst om een preek te krijgen

Niemand vindt het leuk om te horen dat ze bepaalde zaken beter moeten doen. Bij de tandarts is dit niet anders. Veel mensen willen niet horen hoe ze beter moeten poetsen of regelmatig moeten flossen om tandplak en tandsteen te verwijderen. Dit kan dan ook een reden zijn om minder naar de tandarts te gaan en daarom letten tandartsen ook steeds meer op met hoe ze bepaalde tips brengen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden